Das ist für der Tim

Afgelopen weekend zijn Jos en ik vertrokken naar München in Zuid Duitsland. Eigenlijk niet goed wetende wat ons te wachten stond, vertrokken we zaterdag ochtend vanaf vliegveld Eindhoven naar Flughafen München. We werden opgehaald door mijn collega Petra. Petra zingt in een koor en een kleine afvaardiging van haar koor zingt ieder jaar op een lokale bazaar. De bazaar werd georganiseerd door Dagmar en Cinzia, vriendinnen van Petra. De opbrengst is elk jaar voor een goed doel. Voorgaande jaren was de opbrengst voor een project in Tanzania en Sierra Leone. En dit jaar was het doel Bauen für Tim.

Putzbrunn
Zo vertrokken we zondag middag met Petra en haar man richting Putzbrunn, een klein gehucht ten zuidoosten van München. De auto stopte bij een huis in een woonwijk. Hier was het dus. Hier zou vandaag de bazaar plaats vinden, in dit woonhuis.

Jos en ik hadden een klein zaaltje ergens verwacht, maar zeker geen woonhuis. We liepen naar binnen. Er was een tafel met prijzen voor de tombola. Tafels met gebreide sokken, mutsen en sjaals. Aan de muur hingen schilderijen gemaakt door de Vivian, de dochter van Dagmar. De keuken stond vol met eten en drinken waarbij een bordje: “freiwilligen Beitrag” hing. In de berging was een bar gemaakt, waar bier en glühwein werd geschonken en buiten brandde uiteraard de vuurschaal. Kortom, we voelde ons snel thuis.

Al snel liep de ruimte vol met mensen van verschillende nationaliteiten. Zo werd er Duits, Engels en Italiaans gesproken. Jos en ik werden zelfs in het Nederlands aangesproken door een gezin wat uit Nederland kwam en al 25 jaar in de buurt van München woont. Al snel liep er man of 60 door en om het huis.

bft_001Geben Sie großzügig, alles ist für der Tim
Wat een feest en wat een energie van al die mensen. Na de officiële opening door Dagmar, mocht ik kort wat vertellen over het project en Tim. Over Tim praten is voor mij altijd een geladen onderwerp, maar in het Engels was het des te lastiger. Het ging me redelijk af.

Het koor zong toen wat Duitse en Afrikaanse liedjes, een duo speelde gitaar, een dansleraar uit Macedonië oefende een Macedonische volksdans met iedereen die dat leuk vond. Tenslotte was er een kunstveiling. Vivian volgt een kunstopleiding en maakt met haar 17 jaar geweldige mooie schilderijen. Twee schilderijen werden geveild en “10 Prozent ist für der Tim”. Het eerste schilderij bracht 600 euro op. Het tweede schilderij, een portret van prins Charles, bracht maar liefst 1.300 euro op. En tien procent was voor Tim. Geweldig! De gehele middag hoorde ik vaak op verschillende plaatsen in het huis roepen: “Geben Sie großzügig, alles ist für der Tim“. Geef gul, alles is voor Tim. En daar werd goed gehoor aangegeven.

Van de week kreeg ik de tussenstand te horen: 1.500 euro was er opgehaald. Inderdaad de tussenstand, want nog steeds worden er schilderijen van Vivian verkocht. En ja…10 Prozent ist für der Tim!

Het was moeilijk te bevatten wat Jos en ik hebben meegemaakt. Het was zo mooi, dat zoveel lieve mensen van allerlei nationaliteiten zoveel overhadden voor een klein jongetje in Nederland 830 km verderop, voor onze Tim. Wat geweldig! Bedankt Petra, Dagmar, Cinzia en Vivian. Wat een onvergetelijke ervaring.

Groeten Hein

bft_005