Breaking news!!!

Het geld voor de bus is er!!!!
Het ongelofelijke is waar: het geld voor de bus is bij elkaar! Echt waar! Er is een gulle gever, die de rest van het ontbrekende geld voor de bus wil doneren. Een supergroot bedrag. Echt fantastisch! Een wonder! We kunnen het bijna niet geloven. De donateur zelf wil anoniem blijven. Ook wij weten niet wie het is. Nu kunnen we de bus dus bestellen! Hoera!  Wat zijn we blij.

Maar de bus kan nog niet besteld worden
Blij als we zijn, hadden we het allerliefst de bus gisteren al besteld, maar helaas gaat dat niet. De bus kan nog niet besteld worden. Die kan pas besteld worden na goedkeuring van de WMO. Dit is de afdeling van de gemeente die de aanpassingen van de bus beoordeelt. En die goedkeuring is er nog niet en we weten ook nog niet wanneer we hier duidelijkheid over gaan krijgen. Het klinkt misschien een beetje vreemd, goedkeuring krijgen voor een bus die je geheel zelf betaald. De goedkeuring van de gemeente is nodig, omdat zij het grootste deel van de aanpassingen aan deze bus gaan betalen.  

Ik schreef al in mijn vorige blog dat we met twee aanpassingsbedrijven hebben gesproken. Ondertussen hebben we de offertes van beide aanpassingsbedrijven ontvangen. Beide offertes komen rond de 30.000 euro uit. Echt een aanzienlijk bedrag.

We waren al in gesprek met de WMO, maar dat is nu in een stroomversnelling gekomen. Zo hebben we naar de gemeente uitgebreid beargumenteerd waarom we alle aanpassingen nodig hebben en wat de gevolgen zijn als ze niet worden uitgevoerd.

Elke aanpassing die in onze offerte staat wordt door de gemeente tegen het licht gehouden en beoordeeld of deze noodzakelijk genoeg is om vergoed te worden. Ze kijken bij elke aanpassing of deze ‘noodzakelijk’ of ‘wenselijk’ is. Er wordt naar de wet gekeken en naar wat schappelijk is. Wij zullen met behulp van onze ergotherapeut en onze revalidatiearts de gemeente moeten overtuigen dat elke aanpassing nodig is om Tim veilig en adequaat te vervoeren, rekening houdend met zijn extreme prikkelgevoeligheid.

Om een oordeel te vellen per aanpassing doet de gemeente uitgebreid onderzoek en heeft daar dus tijd voor nodig. Het is gemeenschapsgeld wat bewust besteed moet worden. Zeer begrijpelijk. Nu afwachten wat de gemeente voorstelt. Wij vinden elke aanpassing zo belangrijk dat, in het geval deze niet door de gemeente zal worden vergoed, wij deze zelf zullen gaan betalen.

Waarschijnlijk moeten we minimaal 5.000 euro zelf bijleggen bij alle noodzakelijk aanpassingen, maar helaas is dat op dit moment moeilijk in te schatten. Dus qua crowdfunding zijn we er helaas nog niet….

Lange adem
Om een beetje een idee te geven hoelang alles nog gaat duren: op het moment dat de bus besteld kan worden, duurt het nog 3 maanden voordat de bus geleverd gaat worden. Daarna duurt het nog 2 maanden voordat deze is aangepast. Dan moet de bus nog gekeurd worden door het RDW en op naam gezet worden. Dus stel dat we nog in september kunnen bestellen, dan kunnen we pas op zijn vroegst in februari de bus verwachten. Te bedenken dat we met de crowdfunding voor de bus al in september 2019 zijn gestart. De bus was toen al zo nodig. Als we de bus in februari krijgen, hebben we bijna anderhalf jaar gewacht en al die tijd heel erg veel tijd en energie gestoken in de crowdfunding. Wat zullen we blij zijn!  

Proefrit
Afgelopen donderdag hebben we weer een proefrit gemaakt. Met de Renault Master, hoogte 2 lengte 3. Dus echt in het model zoals wij hem ook voor ogen hebben. We hebben nog eens de hele inrichting, (inclusief rolstoel, hulpmiddellen en verschoonbedje) achterin opgemeten in de open lege laadruimte. We hebben daarvoor tape op de wanden en de vloer geplakt om te kijken hoeveel ruimte alles inneemt en of de lengte en hoogte van de bus ook echt de juiste afmeting zijn. Waar komt de 2e zitrij met Tim, Willemijn en Lennard; hoeveel ruimte neemt het verschoonbedje in; wat als Tim straks net zo lang wordt als ik, past hij dan ook nog op het verschoonbedje; wat is de hoogte, kunnen we er goed in staan; en hoeveel ruimte nemen de hulpmiddelen in die we mee willen nemen. Bij deze lengte en hoogte gaat dat allemaal net, of eigenlijk precies. Een model korter wordt erg krap, dan past Tim niet meer op het verschoonbedje en kun je naast de hulpmiddelen in de bus de transfer niet maken: van rolstoel naar bedje; daar heb je ook ruimte voor nodig. Langer is zeker niet nodig. Ook kunnen we goed staan in deze hoogte. Dus dit model is precies goed. Daarnaast hebben we nog adviezen gekregen van verschillende andere ouders met zorgintensieve kinderen: welke bus hebben zij, welke hoogte, welke lengte, welke aanpassingen, en vooral waaróm.

Statiegeldacties
Op dit moment lopen er nog een aantal statiegeldacties. Moeten we deze nu stoppen? Liever niet, want we willen dat geld aanwenden voor het vergoeden van de aanpassingen die we niet door de gemeente vergoed krijgen. We hebben een nieuwe teller op de website gemaakt, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe het financieel in elkaar zit.

Jullie helpen ons letterlijk op weg
Wat zijn we blij! De bus komt er. En relatief snel. Maar wat is dat spannend. Voor zo’n groot bedrag een bus kopen. Maar wat is het ook gaaf zeg! Straks kunnen we met zijn allen gewoon ergens naar toe, zonder gedoe. Hieronder een paar fotootjes van een uurtje wandelen met Tim, zoals we met ons hele gezin op pad gaan. Helaas met twee auto’s… Maar dat is dan verleden tijd.

Dank je wel lieve mensen. Zonder jullie waren we nergens! Jullie helpen ons letterlijk weer op weg. Zo kunnen we straks weer meedoen. Gewoon meegaan naar buiten. Gewoon ergens naar toe. En Tim kan ook gewoon mee. Gewoon lekker in zijn rolstoel blijven zitten. Niet steeds dat getrek aan Tim en in en uit de stoel. En kunnen we hem een schone luier geven, zonder dat we daarvoor naar huis hoeven te gaan. Niet meer zoveel gedoe als nu. Zo zal ons leven zo normaal mogelijk blijven. Elke euro die we hebben gedoneerd gekregen, elke lege fles die is gedoneerd is de moeite waard, en gaan we straks gebruiken voor de bus. Dank je wel lieve mensen. Dank je wel lieve anonieme donateur! We zijn jullie eeuwig dankbaar.   

Tot snel weer. Ik hou jullie op de hoogte. Lieve groetjes Jessica

One thought on “Breaking news!!!”

  1. Oooh, wat een gewéldig nieuws, lieve Jessica, Hein, vooral Tim, Willemijn en Lennard!!!
    Er is nog een hoop te doen nu, om straks een volledig ingerichte bus te hebben, met alle aanpassingen en wensen. Er is nu een realistische HOOP ACHTER DE HORIZON!!!
    Dit is een felicitatie waard!!!
    Dus jullie alle vijf: van Harte Gefeliciteerd met deze grootse wonder!!!
    Lieve groet van Aad en Agatha

Comments are closed.