Ommezwaai

Hoe verder?
In mijn vorige blog was het nog de tijd waarin we dachten dat we met zijn allen, met een paar weekjes thuis zitten, alles daarna wel weer zou opstarten, het corona-virus zou uit sterven, het openbare leven daardoor weer zou opleven en alles weer als vanouds zou zijn. We prikken nieuwe data voor evenementen en de scholen gaan weer open. Dat blijkt nu toch anders. Niemand weet hoe het verder gaat. Het gaat goed met de ‘aantallen’, maar maatregelen versoepelen is lastig, omdat je nog steeds net zo makkelijk ziek kan worden. De scholen gaan weer open, maar hoe? Iedereen is op zoek. 

Acties voor een bus voor Tim
Door het corona-virus en alle maatregelen hierom heen, zijn alle acties voor een bus voor Tim afgelast. We moeten het nu hebben van de statiegeldacties. Dat is het enige wat nu nog wel loopt. Daarnaast kan je nog wel tanken voor Tim bij de Esso van der Geest aan de Kanaalweg in Ter Aar. Met de tank-en-schenk-actie wordt er voor elke liter die wordt getankt, een cent door Esso gedoneerd aan een goed doel. Het is heel simpel: wanneer je klaar bent met tanken, ga je betalen in de Esso shop. Je vraagt of je de kilometers kan doneren. In het donatie scherm klik je op ‘Overige’ en kies je de bovenste optie ’Bouwen voor Tim’.   

De volgende statiegeldacties liepen in maart bij deze supermarkten: Albert Heijn in Oegstgeest, Albert Heijn in Hillegom, Albert Heijn in Amstelveen en Albert Heijn de Herenhof in Alphen aan den Rijn. In april waren dat: Jumbo in Nieuwkoop, Jumbo St. Jacobslaan in Nijmegen, Jumbo in Baarle-Nassau en Albert Heijn in Amstelveen. Echt geweldig dat we mee mogen doen.

Leuk om te vertellen is dat de Albert Heijn in Oegstgeest heel erg dicht bij de school van Tim in Leiden is. Daar is een prachtig bedrag opgehaald, maar liefst 359 euro. Ondanks dat de Albert Heijn in Hillegom wat verder weg is van ons, is het geweldig om te zien dat ook daar een super mooi bedrag is opgehaald, namelijk 327 euro.

Albert Heijn in de Herenhof in Alphen aan den Rijn heeft over de maanden februari en maart samen maar liefst 810 euro opgebracht. Filiaalmanager Jeroen van de Herenhof vertelde dat hij nog een plek beschikbaar gaat maken voor een statiegeldacties, zodat we er binnenkort nog eens kunnen hangen. Geweldig!

Bij de Jumbo in Nieuwkoop is er maar liefst 595 euro in april gedoneerd voor een bus voor Tim in 1 maand! Dit is echt een record bedrag. Echt geweldig. Zo lief. Daarnaast heeft de Jumbo in Nieuwkoop toegezegd dat we er in augustus weer mogen hangen. Gaaf!

Van sommige supermarkten horen we nog hoeveel er is gedoneerd voor Tim. Ze zijn op dit moment allemaal erg druk door hamsterende corona-klanten. Wat heel begrijpelijk is.

Zoals je misschien weet leidt Hein de jeugdgroep van onze kerk met elke twee weken een bijeenkomst. Tijdens een van deze, op dit moment online, bijeenkomsten, vertelde een jongen dat hij onlangs voor 25 euro aan flessen had verzameld en bij de Jumbo in Nieuwkoop in de zuil voor Tim had gedaan. Wat geweldig dat hij dat voor Tim overheeft. Zo lief. Dank je wel!

Wat heel jammer is, is dat bij de Jumbo in Nijmegen, de box met bonnetjes eraf gehaald is en de bonnetjes eruit zijn gestolen! Zo triest. Gelukkig heeft de Jumbo daar een oplossing voor gevonden. Helaas lopen we daardoor wel een deel van die maand mis…

Dit jaar is er, tot nu toe 3.273 euro opgehaald aan statiegeldacties. Wat een fantastisch bedrag. Het is dus echt de moeite waard om te vragen of we met de statiegeldactie mee mogen doen. Voor de maand mei hebben we nog geen supermarkt waar we mogen hangen. Je zou ons er zo mee helpen als je bij jouw lokale Jumbo of Albert Heijn vraagt (die zijn het makkelijkst om een actie te regelen) of een bus voor Tim mee mag doen met de statiegeldactie. Een andere maand later in het jaar is ook prima uiteraard. Het is echt heel makkelijk: even bij de servicebalie vragen of het mag. Dat is alles. Wij leveren de eventuele verzoekmail en poster aan. Afgelopen week hebben we zelf in de regio rondgebeld naar supermarkten of we daar de statiegeldactie mogen zijn. De Jumbo de Herenhof in Alphen aan de Rijn vertelde dat zij een vast contract hebben met een goed doel en er dus geen plek was voor Tim. Maar… de ondernemer stelde direct voor om zelf een donatie te doen. En deze hebben we al ontvangen. Dank je wel lieve mensen van Jumbo de Herenhof in Alphen aan den Rijn! Zo zie je hoe het kan lopen. Geluk zit in een klein hoekje. Klik hier voor alle statiegeldacties in 2020.

Afstand houden van Tim
Het aantal zieken en sterfgevallen vanwege het corona-virus daalt. Daarom is er onder meer besloten dat de scholen weer open gaan. Ook de school van Tim. Maar is dat veilig voor Tim? Tim mag 11 mei weer naar school. Tim zit altijd al in een klas met nog maar 4 andere kinderen. Zijn klas krijgt weer les op alle dagen van de week behalve woensdag. Wel moeten de docenten afstand houden, extra vaak zelf en met de kinderen handen wassen. Maar hoe doe je dat met Tim? Ze zullen dan over Tim heen moeten hangen om met hem de handen te wassen. Ze zullen mondkapjes en handschoenen dragen met eten geven en tijdens het verschonen. Alle volwassen behalve het schoolpersoneel worden uit de school geweerd. Dus er is helaas nog geen therapie voor Tim. Sterker nog: het aangrenzende revalidatiecentrum ligt vol met herstellende corona-patiënten. Taxi chauffeurs, ouders en andere volwassenen zijn niet welkom op school. Ook niet op het ervoor liggende plein. De docenten vinden het zelf ook lastig om dit alles voor zich te zien. Hoe zal Tim de mondkapjes ervaren en de handschoenen?  

Wel of niet naar school?
We vinden het erg moeilijk om een keus te maken voor Tim. Wat is verstandig: wel of niet naar school? Tim is op zich gezond. Behalve dat hij erg spastisch is door zijn hersenbeschadiging. Maar niet méér vatbaar dan anderen. Hij zal wel in contact komen met anderen. Stel dat Tim ziek wordt? Steekt hij Willemijn aan, die in februari nog in het ziekenhuis lag met ademhalingsproblemen? Of steekt hij ons aan? Wie zorgt er dan voor de kinderen? Of Lennard die nog zo jong is met ruim 1 jaar? Waar doen we goed aan? De zorg voor Tim thuis is omvangrijk en zwaar. Het lukt ons niet om Tim de structuur te bieden met zoveel afwisseling, leuke dingen en beweging zoals op school en met de wekelijkse therapie. Tim vindt het vast weer erg leuk om school. Met alle activiteiten die hem prikkelen, de structuur, de regelmaat, de veiligheid en de juffen en de andere kinderen. Maar stel dat Tim in het ziekenhuis belandt, al is die kans klein, dan moet een van ons erbij zijn. Want ondanks dat het ‘aantal’ corona gevallen daalt en er meer ruimte komt op de ic-afdelingen, is er niet minder kans om ziek te worden. Waar doen we toch goed aan?

Nieuwe rolstoel
Tim heeft eind maart een nieuwe rolstoel gekregen. Een groter model. Tot voorkort werd Tim in een speciale naar buiten draaiende autostoel vervoerd. Hein tilde hem elke dag in en uit de autostoel vanuit zijn rolstoel. Op school werd dat gedaan door het personeel dat alle leerlingen opvangt. Tim is dus nooit eerder in de taxi vervoerd geweest terwijl hij al in rolstoel zit. Hiervoor zou een overgang worden gecreëerd. Dus een situatie waarmee we Tim kunnen laten wennen aan het zitten in de rolstoel in de taxi. We zouden dan kijken of dit niet te belastend voor hem zou zijn omdat hij in de rolstoel een veel actievere zithouding heeft wat veel meer energie kost. Ook op school zit hij veel in de rolstoel. Voordat de schooldag begint, zou hij al zijn energie al hebben verbruikt, wat dan weer ten kosten gaat van zijn leerprestaties en energie, doordat als hij al zo’n vermoeiende taxirit achter de rug heeft van 40 minuten enkele reis.

Helaas is door de Arbo-regelgeving  (Tim werd al echt te zwaar) en door de corona-maatregelen van anderhalve meter afstand houden, het niet mogelijk om een overgangssituatie te creëren. Tim zal als hij binnenkort naar school gaat, direct in zijn rolstoel vervoerd moeten worden. We moeten gaan kijken wat we hier voor een plan voor kunnen verzinnen om hem er toch in te begeleiden. Het in eigen auto naar school rijden en kijken hoe het met Tim in de taxi ging, mag niet i.v.m. het corona-virus: we mogen niet op het schoolplein komen. Wat een uitdaging.

In zelf-isolatie
Ik hoop dat het met jullie allemaal nog goed gaat. Zijn jullie nog gezond of weer aan de beterende hand? Gaat het allemaal nog? Het thuiswerken met de kinderen steeds om je heen en het lesgeven? Heb je zieken of misschien nog erger, overlijdens gevallen in je omgeving? Of ben je zelf ziek geweest? Gaat het niet goed met je bedrijf of heb je zelfs geen werk meer? Wat een moeilijke tijd is dit. Op dit moment zijn wij als gezin nog gezond. Geen corona-kenmerken gelukkig. We houden ons dan ook streng aan de maatregelen: een van ons gaat boodschappen doen. En verder gaan we nergens heen en komt er niemand langs.

We proberen de kinderen zo goed mogelijk bezig te houden. Hein gaat elke dag een uur fietsen met Tim, zodat hij toch zijn beweging krijgt. We spelen spelletjes op de ipad, oefenen met het vast houden van zijn drinkbeker en tillen hem in zijn loophulpmiddel (caddy) om hem door de tuin te laten lopen. Gelukkig is het mooi weer. Hij ontdekt onze tuin. Maar het allerleukste vindt Tim het spelen bij de zandwatertafel. Hij geniet er heel erg van. Hij zit dan helemaal onder het zand en is helemaal nat. Het zand zit in zijn mond, maar hij vindt het prachtig. Huiswerk maken zoals andere kinderen, is bij Tim niet aan de orde. Wel maken de juffen steeds filmpjes die we kunnen bekijken, bijvoorbeeld een boekje wat ze voorlezen of liedjes die ze zingen. Regelmatig bellen we met beeld met de juffen. Het is duidelijk dat Tim de juffen herkent en het leuk vindt om ze te zien.

De keerzijde
Het niet zien van onze vrienden en bekenden, opa’s en oma’s vind ik nu wel erg moeilijk worden. Het zoveel thuis zijn ben ik wel gewend. Hein werkt altijd al thuis met de kinderen om zich heen. Maar dat we onze familie en vrienden niet meer zien, vind ik toch wel moeilijk. Vooral met verjaardagen. Het is een hele ommezwaai zoals we nu ons leven moeten lijden. Dat geldt voor iedereen. Willemijn was jarig, ze werd 4 jaar. Dat was wel een heel andere verjaardag dan ik me weken geleden had voorgesteld: geen visite, maar video bellen met de opa’s en oma’s. Veel mensen belden waardoor Willemijn toch alle aandacht kreeg.

Ik wens je sterkte en alle gezondheid toe. Hou je taai!
Hopelijk tot gauw. Lieve groeten Jessica

2 thoughts on “Ommezwaai”

  1. We zullen nu toch echt haast moeten maken met de bus voor Tim.
    Onze donatie van vandaag zal hier weer een steentje toe bijdragen.
    John & Henny

    1. Beste John en Henny,
      Wat geweldig! Dank je wel.
      Liefs Jessica

Comments are closed.