Geen luxe, maar noodzaak: een bus voor Tim

Dansen met Tim
Op de schaal van 5, is Tim ingeschaald op niveau 4: de op een na ergste vorm van cerebrale parese. Dit geeft aan dat hij zeer veel moeite heeft om te bewegen en dat vaak gewoon niet kan. Dus sporten zit er niet in voor Tim, denk je dan. Er zijn heel veel rolstoel sporten, maar zelfs dat lijkt veel te hoog gegrepen voor Tim. Totdat ik werd geattendeerd op sportclub Onlyfriends in Utrecht. Ik belde op. Na dat gesprek dacht ik nog steeds dat het niks voor Tim zou zijn: veel te druk en veel te moeilijk voor Tim, onmogelijk. “Kom gewoon kijken, ik denk dat het wel wat is”, zei de mevrouw aan de telefoon. Ik er heen met Tim. We hebben voor de grote vakantie al 4x proeflessen meegedaan. En ja hoor, Tim is nu gewoon lid van een sportclub.

Onlyfriends is de sportclub voor kinderen van 6 tot 18 jaar met een beperking. Niks zielig, niet gehandicapt, gewoon echt sport, met alles erop en eraan. Tim hoort ergens bij, het geeft hem waarde en hij gaat fysiek vooruit. Er is elke week, drie uur achter elkaar van alles te doen, waaruit je kan kiezen. Sporten mag alleen, ouders mogen kijken of met hun kind meedoen.

Zo ging ik de eerste keer dansen met Tim. Op moderne muziek was er een warming-up waar we met armen en voeten bewogen. Het strekken van armen en rondjes lopen. Op het eind was er ‘freestyle’. Je mocht vrij door de ruimte dansen. Dat liet ik me geen twee keer zeggen! Tim had een vrolijke actieve bui en kon veel hebben, dus ik pakte zijn handen vast terwijl hij in de rolstoel zat en ik draaide rondjes. Tim zwierde rond door de grote sportzaal. Tim vond het fantastisch en ik ook!  

De week daarna yoga. Ik zat op een dikke mat met Tim voor me in kleermakerszit. Strekken van armen, ademhalingsoefeningen, Je neus, oren en billen aanraken. Zelfs draaien van zijn romp ging met mijn hulp goed. Soms mopperde Tim omdat hij liever iets anders van plan was, maar toch ging het goed. Daarna in de kindhouding: op handen en knieën zitten en dan op je billen zakken en je armen voor je uit strekken. Zelfs dat lukte met hulp van de yoga-docent. Tim kon zo met een ronde rug ‘opgevouwen’ zitten, iets wat hij nooit ervaart door zijn strek-spasmes.

Wat Tim toch echt fantastisch vond was het Racerunnen. Een racerunner is een soort driewielfiets met smal zadeltje, zonder pedalen, maar met borststeun. Door te lopen of zelfs te rennen kun je je voortbewegen. Dus Tim ook in zo´n racerunner. Hij vond het prachtig! 

Hoe gaat het met Tim?
Op school gaat het goed met Tim. Zelfs de therapeuten zijn onder de indruk hoe goed het gaat met Tim. Hij kan veel meer aan. Natuurlijk moet je, dat het zo goed gaat met Tim, in verhouding zien: het gaat voor zíjn doen goed. We praten dan over hele kleine stapjes. Maar wij juichen bij elke ministapje, stapjes die ieder ander mens niet eens had opgemerkt.

Kijk maar eens naar dit filmpje hieronder naar het enthousiasme en het contact met Willemijn. Ik kan me nog heel goed herinneren dat we 3 jaar geleden juichten bij twee stapjes per dag.

Ook vertelden de therapeuten dat Tim zo hard aan het groeien is en dat hij uit zijn loophulpmiddel groeit en ook al uit zijn rolstoel. Dus er moet voor zowel de rolstoel als het loophulpmiddel een groter model komen. In het verkrijgen van grotere hulpmiddelen gaat ook nog heel veel tijd en energie zitten, om dat voor elkaar te krijgen.

Geen luxe, maar noodzaak: toch echt een bus voor Tim
We hebben het zo lang mogelijk voor ons uitgeschoven: een bus voor Tim. We willen zo gewoon mogelijk leven en een zo normaal mogelijk gezin zijn. Nu komen we op een punt dat een gewone auto niet meer kan. Gelukkig hebben we op dit moment een auto waarin het nog past, waardoor het mogelijk was om alles voor Tim in de achterbak mee te nemen. Maar een groter model rolstoel gaat echt niet meer in de auto passen. Ook zijn loophulpmiddel zal er niet meer in passen. En deze twee samen zullen ze al helemaal niet meer in de auto passen. Tim zit nu nog in een speciaal naar-buiten-draaibaar-autostoeltje. Ook daar zal hij binnenkort uit groeien. Ook het tillen van Tim en de rolstoel wordt ons echt te zwaar. Voor ons uit schuiven kan niet meer: er moet nu echt een bus komen….

Nieuws op de website
We hebben nieuwe pagina’s geschreven op deze website. Hierin kun je lezen hoe een dagje met Tim naar de dierentuin gaat. Daarnaast hebben we veel geschreven over het waarom een bus, wat voor een bus, welke aanpassingen en hoeveel dat allemaal kost.

Zo’n bus kost al gauw 40.000 euro. Nee, de gemeente vergoed dat helaas niet. En een lening of extra hypotheek zit er voor ons niet in: ik ben immers gestopt met werken om mantelzorger te zijn van Tim. Hoe gaan we geld bij elkaar krijgen voor zo’n grote bus? Voor iets wat voor ons geen luxe is maar noodzaak? De bus moet er gewoon komen, want zonder bus kunnen we als gezin nergens meer naar toe. We kunnen dan niet meer op vakantie, niet meer naar Onlyfriends, niet naar de kinderboerderij, maar ook niet naar het ziekenhuis… Tim is dan aan huis gekluisterd.

Hoe kan je ons helpen?
We realiseren ons dat we al heel veel aan mensen hebben gevraagd. Maar dat je Tim en ons gezin wel een warm hart toedraagt. Hoe kan je ons toch helpen? Met de verbouwing was het makkelijker. Zo kon je komen helpen en bedrijven konden materialen sponsoren. Maar met de bus is dat lastiger, daar is alleen geld voor nodig. Hoe je ons toch kan helpen, is door ambassadeur te zijn van Bouwen voor Tim. We zouden het fijn vinden als je onze berichten deelt. Dat kan op internet via Facebook  en op LinkedIn en de noodzaak daarbij vermeld. Maar ook gewoon als het ter sprake komt. Vertel mensen dat we echt een bus nodig hebben. Of misschien werk jij bij een autobedrijf of ken je daar iemand waardoor we korting kunnen krijgen op de aanschaf van de bus. Tegen het eind van het jaar willen bedrijven rond de feestdagen wel eens een goed doel sponsoren. Misschien wel jouw bedrijf waar je werkt. We zouden het heel erg waarderen als je Tim daarvoor zou nomineren.

We hebben sinds kort ook een LinkedIn pagina

We hopen zo dat mensen ons gaan helpen. Ook een actie bedenken is heel fijn. Zo doen we weer mee met de Jumbo Nieuwkoop sponsoractie. In het verleden zijn er al heel veel acties geweest voor Tim. Zo lief om te zien dat mensen ons steunen. Want daar ben ik allang wel achter: alleen kunnen we het niet. Kijk eens naar de grote verbouwing die we hebben gedaan voor Tim: dat leek ook financieel en ook praktisch gezien onmogelijk. En toch is het gelukt! Echt een wonder!

Dank je wel lieve mensen voor al jullie steun.

Tot gauw weer. Lieve groetjes Jessica