Hoera: Lennard is geboren!

Een broertje voor Tim en Willemijn
6 december was de grote dag: ik hoor dat ik onverwachts een keizersnee krijg omdat de placenta voor de uitgang ligt. “Vanmiddag heb je je baby op de arm”, zegt de gynaecoloog bij de wekelijkse controle. Dat is een schok! We kunnen het ons niet voorstellen, maar zo geschiede: die middag werd Lennard geboren. Alles gaat goed met hem, want wat waren we bezorgd en bang. Je weet het nooit: een baby is zo kwetsbaar en een bevalling zo complex. Iedereen die ik maar iets van medische kennis achtte, vroeg ik of er wat met Lennard aan de hand is. Elke keer kreeg ik weer hetzelfde antwoord en ook de kinderarts zei: “Deze baby ziet er goed uit. Met Lennard is niets aan de hand”. Wat een opluchting. Tuurlijk is dat zover ze aan de buitenkant kunnen zien. En je weet nooit hoe het leven loopt.

Met mij gaat het ook weer een stuk beter. Wat even terloops als een keizersnee wordt genoemd, blijkt een hele grote zware buikoperatie te zijn. Ik was echt een wrak toen ik na 4 dagen thuis kwam. Ik kon niet eens zelfstandig fatsoenlijk rechtop gaan zitten. Na een aantal weken kon ik niet veel, had nog veel pijn en bloedverlies. Maar nu gaat het een stuk beter. Ik probeer mijn conditie en spiermassa weer op te bouwen, want die is gedaald tot een diepte punt. Sinds augustus had ik alleen maar op de bank gelegen. Ik rij nu weer auto en probeer op de fiets te gaan als het dichtbij is. Tim tillen is nog te zwaar.

We hebben echt een zware tijd achter de rug. In augustus werd ik 8 dagen opgenomen in het ziekenhuis en sindsdien kon ik niks meer, behalve bedrust houden. Hein stond er helemaal alleen voor: de verzorging van 2 kinderen, de therapie, alles regelen met school, de zorg voor mij en het huishouden. Dat alles naast een 40-urige werkweek. Gelukkig kregen we veel hulp en belangstelling van veel mensen. Dank je wel lieve mensen! Daarom heeft een nieuwe blog zo lang op zich laten wachten, we konden het niet opbrengen. Tot overmaat van ramp waaide tijdens een storm het doek “Bouwen voor Tim” van ons balkon. Ons symbool voor al die lieve mensen die ons helpen.

Lennard
Ooo, wat is die Lennard een schatje! Ik ben helemaal in de wolken. Hij lacht zo lief. Wat geniet ik van hem. Hij kan me zo vol overgave met zijn grote blauwe ogen aankijken. Dan smelt ik gewoon. Ik geef borstvoeding en dat gaat best goed. Hij heeft al een redelijk goed ritme. ’s Nachts laat hij al vaak 5 a 6 uur tussen 2 voedingen zitten. Dat is heel erg fijn. Hij huilt vrijwel nooit. We zijn gezegend met een makkelijke baby.

Tim vindt Lennard een beetje spannend, maar ook wel leuk. Het boeit hem niet zo heel erg, als Lennard maar niet gaat huilen, want dan huilt Tim soms mee. Tim wil hem wel aanraken als ik hem laat zien. Hij vindt Lennard ook wel grappig, vooral als ze samen op de groene mat spelen. Via de spiegel kan Tim dan naar hem kijken. Lennard beweegt en maakt al schattige geluidjes, wat Tim wel leuk vindt.

Willemijn ziet Lennard vooral als concurrent, net als Tim. Hij eist alle aandacht van mama op met die borstvoeding. Maar ze is ook heel erg lief voor Lennard. Ze pakt speelgoed voor hem en alle tekeningen op de peuterspeelzaal zijn voor Lennard. “Als Lennard later groot is, gaan we samen een puzzel maken”, zei ze.

Vakantie
De voorjaarsvakantie was voor ons een hele bijzondere vakantie. Het is lang geleden dat we op vakantie gingen, dus ik keek er erg naar uit. We hadden een week geboekt naar de Kindervallei in Valkenburg. Dit is een Ronald McDonald Vakantiepark. Google het maar eens. Het is een fantastisch park met een zeer kleurrijk gebouw ontworpen door, even voor de kenners, architect Hundertwasser. Zijn glooiende kleurrijke Gaudí-achtige stijl is in werkelijk alles doorgetrokken. Het gebouw is volledig aangepast: alle voorzieningen die we thuis zo nodig hebben, zijn daar ook in het ruime huisje aanwezig. Er is een rolstoeltoegankelijke speeltuin met trampoline en draaimolen, en zelfs een rolstoeltoegankelijke boomhut. We werden in de watten gelegd door de vele vrijwilligers.

De eerste ochtend stond Willemijn al te springen dat ze naar buiten wilde. Voor Tim hadden we zijn loophulpmiddel meegenomen. We vroegen ons af of hij er wel in wilde lopen, aangezien hij de laatste tijd niet meer vooruit te branden was is dat ding. Maar wat heeft Tim gelopen. We hadden prachtig weer: het leek wel zomer. In een t-shirt liep Tim in zijn loophulpmiddel rond. Soms wel 3 uur per dag scharrelde hij rond! Hier kan geen therapie tegenop. Toen hij vast stond in de planten en wij hem weer lostrokken, werd hij toch boos! Later begrepen we het: hij wilde juist de planten onderzoeken. Ook het tuinmeubilair bekeek hij uitgebreid. Het was zo geweldig te zien hoeveel vrijheid hij had en hoe hij op eigen initiatief rond kon lopen. Ook voor ons was het echt vakantie: wat we allang niet meer hadden ervaren, was er nu: we hoefden Tim niet steeds bezig te houden, op te letten en hem speelgoed aan te bieden. Lennard lag in bed, Willemijn speelde in de zandbak voor ons huisje en Tim scharrelde vrolijk rond. Wij genoten van de zonovergoten dagen op ons eigen terras voor de deur. Ondanks dat we normaal juist meer moe van vakantie terug komen, konden we nu eindelijk wat opladen. Wat hebben we genoten.

We gaan weer beginnen!
Of beter gezegd: we gaan verder waar we gebleven zijn. De tuin ligt er nog steeds bij, zoals een aantal maanden geleden. Het weer begint nu weer beter te worden en onze handen jeuken om verder te gaan. Het witte huisje in onze tuin, de werkplaats, staat er nog steeds. Hein is samen met Gerlof vorig jaar al begonnen met het maken van een grote houten tuinkast. Deze is nog niet af. Hierin komt al het tuingereedschap en overige spullen die nu nog in de witte werkplaats staan. Het elektrische gereedschap van Hein gaat naar de zolder. Dan kan de werkplaats leeg geruimd worden en een nieuwe bestemming krijgen. Daarna kunnen we ook daar gaan bestraten.

Het gaf ons erg veel energie dat Tim zoveel plezier had in het lopen en het ontdekken op onze vakantie. Vooral dat hij daar zelf de regie in had, vrolijk was en weinig gefrustreerd. Geïnspireerd door zijn lopen bij de Kindervallei, willen we hem ook in onze eigen tuin dat eigen initiatief geven. Het geeft hem zoveel plezier, voldoening en vooral eigen regie. Dit is erg belangrijk voor Tim, aangezien hij soms gefrustreerd raakt. Vandaag hebben we Tim in zijn loophulpmiddel in onze tuin laten lopen. Het gedeelte waar hij kon lopen, is niet zo groot, maar hij had er plezier in. Ik hoop dat de tuin snel opknapt, zodat er wat meer looppaden zijn waar hij zelf op onderzoek uit kan. Hopelijk is het allemaal klaar voor het mooie weer.

We hebben weer wat data geprikt om te gaan klussen in de tuin:
Maandag 22 april, 2e Paasdag van 10-17 uur
Zondag 28 april van 10-17 uur
Zaterdag 4 mei van 10-17 uur

En bijna alle doordeweekse avonden van 19.30 tot 21.30. Kijk op de agenda voor het volledige overzicht.

Wat gaan we doen?
Tuin kast afmaken, zodat het witte huisje leeg gemaakt kan worden. Waar het witte huisje staat, moet het laatste pad worden geheid. Dit pad kan met zand worden volgelopen en daarna moet alles worden bestraat. Als laatste moet het hek worden door getrokken. Dit lijkt heel erg weinig, maar stiekem is dit nog best veel werk. Daarom hopen we dat we met veel mensen dit kunnen afmaken, want we zien dat Tim zo geniet als hij in de tuin loopt. Zo kunnen we hem meer ruimte geven om te ontdekken. Het geeft hem rust, maar het geeft ons ook rust. Ik hoop zo dat ik straks, als het echt mooi weer wordt, met onze 3 kinderen lekker buiten kan zitten. Op dit moment kan dat nog niet.

Help je weer mee? We zouden het geweldig vinden als jij komt helpen. Geef je op en stuur een berichtje. Wij zorgen voor de lunch. Het wordt weer heel erg gezellig. Ik kijk er naar uit jullie weer te zien. Samen hangen we ook het doek “Bouwen voor Tim” weer terug aan ons balkon.

Tot snel. Lieve groetjes Jessica

2 thoughts on “Hoera: Lennard is geboren!”

 1. Hoi Jessica en Hein
  van harte gefeliciteerd met jullie zoon geniet ervan en heel veel geluk
  verder alles goed met jullie

  vriendelijke groeten Rinie

  1. Hoi Rinie,
   Bedankt voor je reactie. Het is veel drie kinderen, maar ook heel erg mooi. Wat een rijkdom. Lennard is echt een schat en doet het heel erg goed. Alles gaat goed met hem. Ook met Tim en Willemijn gaat het goed.

   Nog bedankt voor al je hulp met het leggen van de fundering. Het lijkt alweer een eeuwigheid geleden, maar daar is de hele verbouwing wel mee begonnen. Nogmaals veel dank.
   Groetjes Jessica

Comments are closed.