Tekort, hoe zit dat nu?

Tim’s bed naar beneden
Deze week wordt Tim’s bed naar beneden verplaatst. Dit hoog-laag bed is in bruikleen en wordt in opdracht van de zorgverzekeraar naar beneden verplaatst. Het is namelijk vrij groot en lijkt op een ziekenhuisbed welke met hout is omrand. Dat verplaats je niet zo maar even zelf naar beneden. Dit zal een spannend moment zijn voor ons. Ik hoop dat Tim er meteen goed zal slapen. Voor ons zal het moeilijk zijn. Het idee dat hij beneden ligt en wij boven, voelt verdrietig. Je ligt in je bed en dan wil je je kinderen dichtbij je hebben en dan ligt Tim beneden…
Om hem te laten wennen, zijn we al een aantal keren op zijn nieuwe kamer geweest, om te spelen en om zijn handen te wassen bij de nieuwe wastafel. Dat vindt hij erg leuk. Er zit een kraan met een bewegingssensor dus de kraan gaat aan als hij zijn handen eronder houdt. Dat vindt hij erg grappig. Het water op zijn handen vindt hij ook fijn. Zijn nieuwe schommel hangt er ook al. Hij vindt het prachtig om te schommelen. Hij geniet er zo van.

Ventilatiebox
De afgelopen weken is er weer hard gewerkt. Ondanks dat de kamer van Tim op het oog al helemaal klaar is, moet er nog veel gebeuren. Gerlof komt ons veel helpen. Wat veel tijd heeft gekost is het aansluiten van de ventilatiebox. Dit systeem van het merk Duco, waar de motor en vochtsensor zit, is de centrale afzuiging die ultra stil is in verband met de extreme prikkelgevoeligheid van Tim. Ondanks dat de ventilatiebox volledig is gesponsord door Duco, de PVC buizen door Dyka en de flexibele buizen door Panflex, bleek dat even een paar buisjes leggen, toch een groot complex geheel. Dit is nu klaar! De afzuiging werkt. Je hoort er niks van. Op Tim’s kamer zitten op 2 plaatsen afzuigpunten, ook in ons toilet en de nieuw aangebouwde berging.

Daglichtsysteem
De gesponsord gekregen Solatube daglichtsysteem zat al vanaf het begin in het plafond gemonteerd. Wanneer de zon schijnt komt er daglicht binnen. Wanneer het weerlicht, zie je de lichtflitsen, welke door een spiegelende buis door het schuine dak gaan, binnen. In de zomer is dit niet prettig omdat het om 5 uur al licht is. Deze kan je door middel van een diafragma elektrisch sluiten. Gerlof en Hein hebben deze nu aangesloten.

Afwerking badkamer
Gerlof en Hein zijn bezig geweest met de bekabeling, het aansluiten van de ledverlichting in de badkamer en de laatste spotjes in Tim’s kamer. Om de grote hoeveelheid vocht in de badkamer snel af te voeren zodat deze niet in Tim’s kamer terecht komt, zijn er, naast de airco, 2 grote ventilatierooster in het schuine dak gemonteerd. Deze zijn voor een speciale bouwenvoorTim prijs aan ons geleverd door het bedrijf LHV-glas. Ook deze zijn nu geplaatst.

Van Bruynzeel hebben we een spiegel gesponsord gekregen. Dit is een met ledverlichting verwarmde spiegel die door middel van een bewegingssensor aan gaat. Deze hebben Hein en Gerlof opgehangen. Dat ziet er echt heel erg mooi uit. Vanavond was ik met Tim zijn handen aan het wassen. Hij zag zichzelf voor de eerste keer in zijn eet-werkstoel in zijn badkamer. Hij keek verrast. De spiegel kan 20 graden naar beneden kantelen en mede door het goede licht kon hij zichzelf goed zien.

De schilder is klaar. Al het verf- en lakwerk is gedaan. De hal is klaar. Het is super mooi gestuukt. En daarna mooi gesausd. Eindelijk kan de stucloper weg.

Container voor de oprit
Dit weekend is er erg hard gewerkt door John en Christina. Christina heeft een groot deel van het huis binnenste buiten gekeerd. Alles zat nog onder een laagje stof. Ik ben zo blij. Nu is het weer lekker schoon. John heeft onze oprit leeg geruimd en ook de voortuin. Ook de witte werkplaats in onze achtertuin heeft hij flink opgeruimd. Al het hout en gipsplaten zijn niet meer nodig. Voor al het afval hadden we een grote container laten plaatsen.

Multimate Helpt
Inmiddels is er weer een tussenstand bekend gemaakt van de Multimate Helpt actie. Bouwen voor Tim staat op de eerste plaats. Afgelopen week stond het opgehaalde bedrag op 1105 euro. Wauw wat een bedrag! En de actie is nog niet afgelopen. Tot het eind van het jaar loopt de actie.

Het tekort loopt op, hoe zit dat?
Vooraf aan de verbouwing probeer je een schatting te maken: wat verwachten we dat de gehele verbouwing gaat kosten. Je vraagt offertes aan. Daarnaast hoop je dat bedrijven je sponsoren. Soms valt het werk tegen en dan loopt het uit. Of loopt je ergens tegenaan waardoor je meer werk hebt. Een voorbeeld: in de garagevloer bleek flinke betonrot, dus die moest geheel vervangen worden. Hier hadden we geen bedrag voor opgenomen. Door het zelf uit te voeren bespaarden we op arbeidskosten, maar kwam er een flinke uitgaven aan materiaalkosten. Zo zijn er veel posten die moeilijk te schatten zijn omdat het gebouw er simpelweg nog niet staat. Daarnaast hebben we heel erg veel bedrijven aangeschreven met de vraag of ze wilden sponsoren. Heel erg vaak kregen we materialen gratis en soms met flinke korting, een enkele keer hoorden we er niks meer van. Nu we vrijwel klaar zijn, stromen de facturen binnen en zie je de werkelijke bedragen. Dit kun je dan vergelijken met wat je hebt geschat. Is dit bedrag hoger dan geschat, dan is er een tekort. Dit bedrag van de uiteindelijke factuur moeten we uiteraard gewoon betalen. In het financiële overzicht kun je de grove inkomsten en uitgaven zien. Deze bedragen kloppen allemaal, maar zijn soms een aantal dagen niet up-to-date omdat Hein dit maar eens in de zoveel dagen actualiseert. In dit tekort zitten geen arbeidsuren die we zelf hebben gemaakt of wat dan ook. Het zijn echt alleen facturen van bedrijven, aannemer en materialen. Die bijna 19.000 euro tekort moeten we dus uit eigen zak betalen…
Gelukkig hebben we echt enorm veel werk zelf uitgevoerd met een hele grote ploeg vrijwilligers. Ik wil er niet aan denken hoe hoog de facturen waren geweest als we werkelijk al het werk hadden uitbesteed. Dank je wel lieve vrijwilligers! Zonder jullie was deze verbouwing financieel onhaalbaar geweest en had Tim niet lang meer thuis kunnen blijven wonen.

Bestraten oprit
In de kerstvakantie op donderdag 28 december gaan we de oprit opknappen: het zand moet weg, de tegels naar achter gelopen worden, platen worden gelegd en daarna worden bestraat. De oprit is dan klaar voor de opening van Tim’s kamer op zondag 7 januari (uitnodiging volgt binnenkort). Hiervoor kunnen we veel hulp gebruiken. Heb je zin om mee te helpen en de Kerstkilo’s te verbranden en daarna je heerlijk te warmen aan een groot vuur op de oprit? Kom je mee helpen? Stuur even een berichtje en geef je op! Het wordt vast weer heel gezellig.

Dank je wel lieve mensen, zonden jullie hadden we het niet gered. Het is voor ons nu zwaar. We zijn echt helemaal op, maar het is bijna klaar en dat sleept ons erdoor. Tot binnenkort op de opening van Tims kamer!

Lieve groeten Jessica