Hoera bouwenvoortim bestaat 1 jaar!

Terugblik
’s Avonds laat, 31 juli op 1 augustus: we zetten met pijn in onze buik de website www.bouwenvoortim.nl live. We gooien ons verhaal op straat. Vreselijk spannend vinden we dat. Wat zou iedereen wel niet denken? En dan ook nog om geld en hulp vragen. Op dat moment zijn we nog niet zo ver met de verwerking van ons rouwproces dat we er goed over kunnen praten. Maar dit zal ons gaan helpen, hopen we. We willen het juist open gooien zodat ook anderen er met ons over durven te praten. Door het zo open te brengen, creëren we voor onszelf een manier om het te verwerken en beter te accepteren. Tim is zoals hij is. Daar veranderen we met zijn allen niets aan. Wel de manier waarop wij en anderen naar hem kijken. Dat we trots zijn op wie hij is en hoe hij zich ontwikkelt, hoe sterk hij is en hoe goed hij het doet. Ons verhaal op de website met de crowdfunding wordt goed ontvangen. Gelukkig. Dank je wel daarvoor. En dan gaat het hard.

De krant
We schrijven ons verhaal op internet. Daarnaast maken we een Facebook pagina die mensen kunnen volgen. We schrijven verschillende persberichten naar de lokale kranten en alles (!) wordt geplaatst. Enkele keren zelfs op de voorpagina. We worden benaderd door het AD Groene Hart voor een interview welke op de gehele middenpagina word geplaatst met een enorm grote foto. Maar willen we ons verhaal wel zo breed in de regio vertellen? En ook mét foto van Tim? We zijn deze weg in geslagen dus we gaan ervoor. Het levert enorm veel bekendheid op en een enorme financiële injectie aan de crowdfunding.

Hieronder de snelheid waarmee de crowdfunding oploopt:

31 juli 2016 laat: we zetten de website live: € 0,-
1 aug: 6 donateurs, € 1.315
9 aug: € 2.400
13 aug: € 2.615
18 aug: € 3.000
25 aug: € 3.565
26 aug: € 3.810
31 aug: € 4.830
2 sept: € 5.530
7 sept: € 6.087
10 sept: € 9.605
17 sept: € 10.000
25 sept: 15.000
9 okt: € 17.000
13 nov: € 19.510
17 nov: € 21.515
21 nov: € 23.312
30 nov: € 23.454
9 dec: € 23.817
28 dec: € 24.487
3 jan 2017: € 26.187
12 jan: € 27.887
8 feb: € 28.187
29 maart: € 28.337
1 aug 2017: 99 donateurs: € 32.193 !

Acties
De ene na de andere actie wordt voor Tim opgezet. Allemaal grote successen. In volgorde waarop ze plaats vinden:

* De garagesale wordt een grote actiedag, georganiseerd door Jos en Monique. Met live muziek, boottochten, springkussen, rommelmarkt, hapje en drankje en rad van avontuur. Opbrengst: € 3.187.
* Karin staat op rommelmarkten en haalt daarmee € 164 op.
* Oma verkoopt haar postzegelverzameling en haalt daarmee op: € 320.
* Fietsen voor Tim: Peetoom Sander fietst samen met Gert 150 km en haalt met 76 sponsors tijdens de sponsorfietstocht € 1.705 op.
* Jumbo Nieuwkoop sponsoractie. Bij elk € 15 aan boodschappen bij de Jumbo wordt een waardecheque uitgedeeld die gedoneerd kan worden aan een goed doel. Mensen uit de hele regio doneren in totaal € 667.
* Collecte Veenhartkerk uit Mijdrecht doneert de gehele maandcollecte van € 976.
* Yoga voor Tim: peettante Wendy laat zich sponsoren voor een aantal ‘zonnegroeten’ en haalt hiermee op € 867.
* Bauen für Tim: Hein en Jos vertrekken naar München waar een kleinschalige braderie wordt georganiseerd door expats. € 1.700.
* Verkoop ansichtkaarten door opa. € 135.
* Verkoop van plantjes voor de voorjaarsactie. Nog uit te reiken.
* Kinderen van de Antoniusschool in Noorden organiseren een Paasfeest met de verkoop van allemaal zelfgemaakte knutsels en lekkers. € 1.118.
* Café de Klinker in Noorden organiseert muziekavond Bandgebeuren. € 1.550.
* 50-jarig huwelijk van de familie Balvert uit Noorden. Mensen geven als cadeau een bijdrage aan Tim. € 510.
* Biljartclub Noorden biljart voor Tim. Elke fout levert in totaal op € 212.

In totaal zijn er 14 acties geweest voor Tim! Echt geweldig. Met in totaal een opbrengst van € 13.111.  Het overige bedrag is gedoneerd door mensen rechtstreeks op de website. Dit hadden we nooit verwacht: dat zoveel mensen ons zo’n warm hart toedragen. Volledig onbekenden maar ook bekenden zetten een actie op en steunen ons. Zo mooi.

Jos en Monique
Jos en Monique worden de drijvende krachten achter de crowdfunding. Jos komt met het idee om crowdfunding te starten en begint een actiedag op te zetten. Het wordt een fantastische zonovergoten dag met heel veel mensen en vrijwilligers. Daarnaast is Jos vrijwel elke dag (!) hier om mee te helpen met klussen. Niet alleen in de weekenden, maar ook elke doordeweekse dag. Al maanden wast, droogt en vouwt Monique alle was van ons gezin en die hoeveelheid is niet mis. Onze wasmachine staat namelijk werkeloos in de woonkamer. Daarnaast helpt Nienke vaak mee in de catering voor de klussers of gaat even wandelen met Willemijn. Lucas klust ook vaak mee. Het hele gezin draait om Tim. Zo lief. Dank je wel!

Getallen
Even wat leuke getallen. Op dit moment hebben we:
Aantal donateurs (buiten de acties om): 99
Aantal opgezette acties: 14
Aantal sponsorbedrijven: 54
Geschatte waarde van alle gesponsorde artikelen: € 20.000
Aantal vrijwilligers: 46
Maximaal aantal vrijwilligers die op één dag kwamen helpen: 18

Verbouwing
Op 8 mei jl. begint aannemer Niesing uit Woerdense Verlaat met de bouw van de berging aan de garage. Ondertussen zijn wij ook al gestart. We bouwen een werkplaats in de achtertuin. Er zijn tuinplantdagen om bomen en planten te rooien. Alle binnen werkzaamheden doen we zelf. We schrijven heel erg veel sponsors aan. “Wij sponsoren normaal nooit, maar in dit geval …. ” hoorden we dan. “Hebben wij geluk!”

Ik stuurde om de zoveel tijd een WhatsApp berichtje met een flink aantal data: “Heb je weer tijd om te komen helpen?”, vraag ik dan. Inwendig denk ik dan dat mensen denken: “Oh nee, daar heb je haar weer”. Maar mijn vraag wordt altijd verhoord. Er wordt altijd op gereageerd. Mensen vinden het leuk om te helpen. Met zijn allen is het een groot feest. We werken naar iets toe en je ziet het af komen. Het is altijd gezellig. Dat geeft energie!

Op 1 juni beginnen we met alle vrijwilligers aan het binnenwerk. Op dit moment zijn we al 9 weken aan het werk. De aannemer is ruim 11 weken bezig geweest.

Financiële stand van zaken
Op dit moment is de aannemer klaar. Er moet nog gestuukt worden, geschilderd en loodgieters werk  gedaan worden. Er volgen dus nog een aantal grote facturen. Van de gemeente hebben we € 50.000 gekregen voor de verbouwing. Met crowdfunding hebben we tot nu toe € 32.193 opgehaald. Dat is echt heel veel geld, maar we komen nog steeds te kort. Er is nog een tekort van ca. € 14.500. We hebben ondertussen een toezegging gehad van € 3.500, dus dat brengt het tekort op € 11.000. We hebben een begroting gemaakt, maar een aantal zaken vallen dan toch duurder uit dan verwacht. We hebben veel tegenslagen gehad die geld hebben gekost:
-3 meerwerk facturen van de aannemer € 3.200
-de vloer in de garage bleek zo slecht te zijn, dat deze vervangen moest worden € 3.000
-aanpassen kozijn voorkant en glas € 500
-elektrische schuifdeurautomaten € 9.000. Deze zijn € 4.000 duurder uitgevallen dan begroot.

In totaal hebben we € 82.193 tot onze beschikking. Alle kosten en uitgaven zijn nu al € 99.295. En er volgen nog grote uitgaven. De tuin en de oprit moeten namelijk nog worden opgeknapt en rolstoelgeschikt worden gemaakt. Waarschijnlijk loopt het tekort van € 11.000 nog verder op…

We betalen niet alle dingen uit de ‘pot van BouwenvoorTim’. We hebben bijvoorbeeld noodgedwongen nieuwe bredere deuren in de woonkamer en keuken. Deze betalen we zelf omdat we hier een mooiere versie voor hebben gekozen dan noodzakelijk. We vinden dat we dat niet van ‘Tim’s geld’ mogen betalen. We zijn kritisch in de besteding van het geld van Tim, gegeven door zoveel mensen. Dit is pas echt gemeenschapsgeld. Daar gaan we zorgvuldig mee om.

Wij en Tim
Tijdens de hele crowdfunding, het opzetten en up-to-date houden van de nieuwe website, het schrijven van de blogs, alle acties en voorbereidingen van de verbouwing, vechten wij voor Tim: Hij wordt geopereerd aan zijn heupen en moet lang herstellen. Zijn revalidatie (3x per week) gaat gewoon door. We gaan naar de oogarts en Tim krijgt enkele oogonderzoeken. We schrijven een bezwaarschrift en hierdoor laat de gemeente de eigen bijdragen vervallen voor onze verbouwing, maar ook voor alle mensen in de gemeente Nieuwkoop die gaan verbouwen voor hun kind! We hebben gesprekken met mogelijke aannemers en maken onze plannen concreet in een bestek. Tim zet enkele wankele stapjes in zijn nieuwe loophulpmiddel. Wat zijn we trots! Ondertussen vragen we het ene hulpmiddel na het andere aan: loophulpmiddel genaamd Janneke, loophulpmiddel Caddy, rolstoel, douchestoel, en van elke weer een groter model omdat Tim er weer uitgegroeid is. Ondertussen groeit Tim’s zusje Willemijn groter en wennen ze aan elkaar. Ze vindt Tim geweldig en Tim is haar grote voorbeeld. Tim krijgt een 1knops-praatcomputer. Gaat naar 4 knoppen, en naar een 12 knops-praatcomputer, en nu loopt de aanvraag voor een dynamische praatcomputer. Tim krijgt twee EEG onderzoeken op verdenking van epilepsie. Er worden meerdere röntgenfoto’s gemaakt. We bekijken mytylscholen. Want over een paar weken wordt Tim 4 jaar en moet dan naar school. We kiezen voor Leiden. De aannemer is ondertussen gestart en we gaan zelf ook vol aan de slag met de dingen die we zelf gaan doen.

Helpen vanuit je hart
Wat trekt ons erdoor? Wat drijft ons? Hoe houden we het vol: elke dag verbouwen. Elke dag mensen over de vloer, de intensieve zorg voor Tim, de zorg voor Willemijn, het huishouden, alle dossiers en onderzoeksrapporten lezen en doelen opstellen voor Tim, hulpmiddelen aanvragen en passen. En Hein heeft natuurlijk ook nog een fulltime baan.

Het lijkt een onmogelijke opdracht. Gaat het ons lukken? Gaat de crowdfunding werken? We zijn nu een jaar verder. De berging staat er. De garage is Tim’s kamer geworden. Er zijn zoveel mensen op ons pad gekomen om ons te helpen in binnen- en buitenland, die iets over hebben voor Tim. Dat hadden we nooit voor mogelijk gehouden. Dat hadden we nooit durven dromen.

Wat opvalt is dat mensen die helpen, allemaal een verhaal hebben. Ze hebben iets meegemaakt en daardoor begrijpen ze hoe belangrijk het is om iets voor een ander te doen en hulp te geven. Je ziet dat bij deze mensen het project gaat leven. Zij helpen vanuit hun hart.

Wat wij hebben geleerd is: alles komt goed. Op een bepaalde manier. Er is altijd hulp als het echt nodig is. Daar moet je op vertrouwen. Als je denkt: het gaat echt niet lukken, dan staat er iemand klaar of komt er iemand met spullen. Dat is mooi.

Hoe gaat het met Tim?
Die vraag hoor ik nu vaak op straat van mensen die ik amper ken. Als ik buiten loop met Tim, komt er soms iemand voorbij en zegt dan: ‘Hallo Tim’. Geweldig vind ik dat, want ik ken die persoon niet, maar die persoon kent Tim wel. Zo mooi! Dat voelt fijn.

Elke dag zijn er mensen over de vloer. We zijn nooit alleen. Tim pakt het redelijk goed op. Het vindt het interessant, maar de geluidsprikkels van het klussen vindt hij moeilijk. Dat prikkelt hem teveel. We hopen tot rust te komen als alles klaar is. Daarom werken we nu door tot ook de tuin klaar is.

Opendag Tim’s kamer
De kamer van Tim moet nu alleen nog gestuukt worden en alles geschilderd. Dan moet de afwerking gedaan worden zoals het plaatsen van het sanitair en badkamer accessoires. Dan moet er een bedrijf komen om Tim’s bed naar beneden te verplaatsen. Daarna de kamer inrichten met zijn spullen.

We zijn enorm trots op het resultaat. De laatste loodjes zijn zwaar, maar we zien het af komen. Het wordt mooi. Het zal veel minder energie kosten om Tim naar bed te brengen, in bad te doen of zijn luier te verwisselen. We hoeven hem niet meer naar boven te tillen. En dit resultaat mag iedereen zien. Daarom organiseren we in het najaar (waarschijnlijk in september/oktober) een opendag waarop iedereen is uitgenodigd die iets voor Tim heeft gedaan in welke vorm dan ook. Je bent dan welkom om te komen kijken. De datum en uitnodiging volgen uiteraard nog.

Nooit uit ons hart
Dag lieve mensen. Dit was een jaar om nooit meer te vergeten. Jammer dat Tim nog zo klein is en er eigenlijk niets van mee heeft gekregen of zal herinneren. Gelukkig hebben we veel foto’s gemaakt en zal ik hem het verhaal later vaak vertellen. Er is zoveel gebeurd. We hebben zoveel mooie lieve mensen ontmoet. Mensen die zo met ons begaan zijn. Klussers, vrijwilligers in welke vorm dan ook, sponsors en bedrijven. Mensen die lang en intensief met ons mee kluste, maar ook mensen die maar een dag kwamen. Bedrijven die langs kwamen en sponsorde en foto’s maakten. Maar ook ‘stille’ sponsors, bedrijven die er geen ruchtbaarheid aan wilden geven. Die kwamen om ons te kunnen helpen. Mensen die geld gaven, sommige heel veel, andere wat minder. Maar altijd uit een goed hart en elk bedrag werd absoluut door ons gewaardeerd. En natuurlijk alle mensen die met ons meeleven. Geweldig! Sommige mensen zijn nieuwe vrienden voor het leven geworden. Jammer dat de meeste mensen alweer uit beeld zijn. Alweer uit je leven verdwenen. Engelen die even op je pad kwamen en even kwamen helpen daar waar nodig. Maar deze mensen verdwijnen nooit uit ons hart! We zullen jullie nooit vergeten.

Lieve groetjes Jessica

2 thoughts on “Hoera bouwenvoortim bestaat 1 jaar!”

  1. Wat een geweldig, meeslepend en intensief ‘jaar van bouwen voor Tim’ is het geworden. En wat mooi opgeschreven, ik wordt er door geraakt. Gefeliciteerd ook, met dit jaar, maar ook met de dappere eerste stap waarmee dit jaar is begonnen!

    1. Hoi John,
      Dank je wel voor je compliment en de felicitatie. Wij zijn ook erg geraakt door al die mensen!
      Groetjes Jessica

Comments are closed.